“M’encantaria seguir formant part de l’entorn social de Sants i crear un centre com el de Can Vies”

Clara Torres/ Fotografies de Carla Ymbern


Una cara nova per Sants. La Jessica Agüera és una estudiant de periodisme de la Universitat Autònoma que fa tan sols dos mesos que ha començat a freqüentar el barri. No hi participa directament però ha assistit a diverses activitats organitzades pels centres autogestionats Can Vies i Can Batlló, com ara mercats alternatius o recol·lectes.

Va començar a anar-hi per les nits amb amics, i més endavant va voler participar de les activitats diürnes dels centres que formen el barri.

Pel que fa a l’espai de Can Vies, m’explica que es va ocupar fa divuit anys per organitzar activitats dirigides als joves del barri. Es va crear amb finalitats purament socials, i Can Batlló s’hi va afegir ara fa deu anys. Destaca que al principi no va haver-hi cap problema i que la visió actual no té res a veure amb la del projecte inicialment plantejat. La seva ideologia actual es defensar el que es seu.

Així doncs, en un primer moment, el que va fer que s’interessés pel barri va ser que estava al corrent de que l’ajuntament de Barcelona havia enderrocat Can Vies. Aleshores quan va començar a participar al centre, es va sentir identificada amb la seva ideologia anarquista a favor de la okupació.

Fa divuit anys que es va ocupar Can Vies per organitzar activitats dirigides als joves del barri

El primer que va pensar al veure la feina de reconstrucció que es du a terme a Can Vies actualment, va ser que les persones que hi són tenen molta força interior per seguir reconstruint-lo, tot i els intents de l’autoritat de fer-los fora. Aquesta voluntat va ser la que la va captivar, així com també li va agradar el tipus de persones que formaven el projecte.

El que més li agrada d’aquests centres autogestionats és l’obra social que fan, intenten integrar a tot el barri de forma gratuïta, organitzen activitats sense cap tipus de subvenció per part de l’ajuntament.

"El que més m’agrada és l’obra social que fan, intenten integrar a tot el barri"

“El que més m’agrada és l’obra social que fan, intenten integrar a tot el barri”

Per això la Jessica pensa que els fets de Can Vies del passat mes de maig van ser tristos i injustos, perquè segons el seu punt de vista no molestaven a ningú. Opina que el fet de que volguessin enderrocar el centre va ser per interessos polítics, ja que abans de que l’ocupessin pertanyia al TMB i feia deu anys que l’edifici estava abandonat quan el van okupar.

Seguidament la Jessica m’explica que li encantaria seguir formant part de l’entorn social del barri i que en el futur li agradaria okupar una casa per viure-hi, ja fos a Sants o a qualsevol altre barri de Barcelona, i a partir d’aquí muntar un centre com Can Vies.

Al preguntar-li com ho faria ho ha tingut molt clar: “es necessitarien moltes persones i el més important seria buscar una casa, arreglar-la, organitzar activitats, fer-ne difusió per a que la gent hi participes”. També ha volgut destacar que li agradaria que en les activitats que organitzes participes tot tipus de públic, i en especial persones d’edat avançada perquè creu que poden aportar-hi l’experiència sobre la vida al barri que els joves encara no tenen.

Per altra banda afirma que li agradaria exercir com a periodista al barri i no deixa cap porta tancada a participar al diari de La Burxa, nascut al mateix Can Vies. Està a favor de que des d’aquest mitjà es defensi la ideologia del barri i el moviment okupa que s’hi du a terme. Incita a posar el fets sobre taula per a que la gent sàpiga que es el que està passant a Sants.

S’han de posar el fets sobre la taula per a que la gent sàpiga que es el que està passant a Sants

Opina que si La Burxa arribes a més gent més enllà del barri, perdria d’alguna manera la ideologia del diari. Però tot i així no hi està en contra, sinó al contrari. Concreta que simplement s’hauria de oferir una informació verídica i sense una posició ideològica concreta, per a que la gent aliena al barri tingués una informació el més objectiva possible.

"Trobo bé que es segueixin manifestant si creuen que no han fet res dolent"

“Trobo bé que es segueixin manifestant si creuen que no han fet res dolent”

Reprenent l’esfera de successos que envolten a Can Vies, iniciem un petit debat sobre les manifestacions que encara avui tenen lloc al districte de Sants. La seva postura de la Jessica envers aquest tema és que cadascú ha de defensar el que vol i hi està completament a favor. De fet menciona que actualment des de Can Batlló estan organitzant moltes activitats per recaptar diners per alliberar els presos detinguts que segueixen a la presó, arran dels fets de Can Vies. De fet la gent que organitza aquestes activitats es la mateixa que forma part del centre del mateix centre o de Can Batlló que s’ajuden entre si per tirar-les endavant.

Convençuda de si mateixa destaca que hi ha una lluita de poders constant que engloba aquesta situació, on hi ha dues bandes, i on Can Vies va sortir-hi perdent en el passat. Troba bé que es segueixin manifestant si creuen que no han fet res dolent perquè cadascú ha de defensar el que l’importa.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.


Verkami

Llibret d’okupació

Centre Social de Sants

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s